torsdag 15 maj 2014

En munstund av morgonguld

() Poetik och politik

Protestsång, marschera... När det politiska samtalet uteblir gläds folket i gemenskapsyra. Krossa etc... Estetisering av politiken leder till politisering av estetiken (Benjamin). Därför, som redan Platon visste, är poetik och politik omaka. Poetik är passionerad död, att dö för. Politik främjar dialektik. Politik, naturligtvis, som inte är retorik.

(Laibach: Endast den som talar den ideologiska manipulationens språk är inte underordnad denna manipulation.)

() Politik och poetik... En tredje väg är kärleken till visdomen; tvåsamheten i Eros genom människogudomlighetens anamnesis. Allt annat är Thanatos' domän. Acheronta movebo!

() Öst-Väst

Väst ser lichtung österut men det är blott solen som reser sig Da-sein. Som en nattfjäril intetgörs av lampans tilldragande ljus. Lockas. Och intetgörs. Som alltid när det imaginära upplöses i det reala, Tinget i sig. 

() Titos Nej till Stalin

I fråga om det ostliga lebensraum mot väst: 1948 var det Tito som sa ”Nej!” Vik hädan kamrat Stalin, Adriatiska havets stränder och öar är inte för dig. Förskjutningens logik blickar mot Rysslands utposter medan Västs blindfläck Jugoslavien ligger bortträngd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar