fredag 25 juli 2014

Det är sant för att så tänker jag med

Sant som Boel Gerell säger i Sydsvenskan 25 juli om retrohipstersk nostalgi och nationalism. Inte mer än en gång har jag med obehag betvivlat om maten som restaurangen Välfärden i Malmö serverar är värd att utsättas för den ohyggliga mängd av nostalgiskt skräp från en femtiotalets eller längre bak eller något mer framåtvriden tid. En tid som såg kvinnan dansa lätt mellan sängen och spisen, mannen den svenske som trött på en tid som slitit ut hans kropp idag ”längtar” efter en välfärd som han hjälpt att bygga upp men som hann förfalla innan han kunde avnjuta den i en röd svenskflaggad stuga. Idag kan i alla fall hans barnbarn betrygga en framtid utan invandrare för han tänker rösta på nationalnostalgiska partier… Längta tillbaka. När? Till en tid då man kallade jazz för negerstamp. En tid fylld av ständiga hot om atomkrig. En tid då en Ledare fanns vid varje horn och var och en gick till sitt.

() Nostalgi är en tid som aldrig har hänt men som du har blivit lurad att drömma om. Varje återgång "hem" är hemskt (vad Freud kallar das Un-heim-liche).

Ock så sant som inpassat av Magnus Jiborn i Sydsvenskan, om naturromantik och teknologifobi.  

() Naturnära leverne ställer stora krav på minskning av jordens befolkning  och ökat livsutrymme som på tyska hette Lebensraum.

Framåt march!    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar